Què són?
El poll és un insecte d'uns 2 mm de llarg, de color marró que viu entre els cabells, on troba un ambient càlid i humit. És un paràsit que s'alimenta de sang. Viu uns 30 dies. La seva reproducció és molt ràpida. La femella posa entre 100 i 300 ous (llémenes), que triguen entre 7 i 10 dies a incubar la larva fins que neix el poll. Les llémenes s'adhereixen fortament a la base del cabell, aquestes poden ser de dos colors, blanques si el poll ja ha sortit i de color fosc si la larba del poll encara és a dins de la llémena.
Com saber si es tenen?
El símptoma principal és una picor persistent al cap produït per la irritació que fa la saliva de l'insecte en la petita ferida de la picada. Gratar-se el cap pot produir lesions en la pell i infeccions bacterianes. Les zones on és més fàcil detectar els polls i les llémenes són el clatell, el front, les patilles i darrere de les orelles. Hi ha afectats que la saliva del poll no els fa aquesta reacció al·lèrgica i per això poden tenir el cap ple de polls i no picar-los res el cap.
Com es transmeten?
Els polls es desplacen ràpidament. No salten ni volen, però si es deixen caure. On hi ha una persona amb polls pot ser que els deixi per la zona on aquesta. Els polls viuen fins a 48h fora d'un cap i 36h en l'aigua. És freqüent contaminar-se en les llars, escoles, guarderies, instituts, parcs, cinemes, parcs infantils, etc Al contrari del que molts pensen, el poll afecta igual als cabells sans i nets. El contagi pot produir-se mentre hi hagi un poll viu en un cap o lloc, en guiar-se aquests per l'olor, quan fan olor d'una persona que els agrada, van per ella. Normalment els homes adults desprenen una olor que al poll no li agrada, per aquest motiu la mayoria dels homes no agafen polls, d’aquí la importància d'eliminar totes les llémenes.
Què fer quan s'està infectat?
A les escoles convé que el tractament dels infectats sigui simultani per a evitar contagis a la resta. Una vegada desparasitats, es poden posar un preventiu diàriament i repetint cada 8h. Sí hi ha familiars afectat,s es realitzarà també el tractament al mateix temps , i en cas de no ser possible, els ja desparasitats i tots aquells que no tinguin polls, es tendrian que posar un preventiu. Es recomana que un alumne afectat no assisteixi al centre educatiu fins que hagi fet el primer tractament.
És molt important, per a no contaminar-se si són propensos i estaran en contacte amb mes gent, a posar-se diàriament un preventiu i repetir la seva aplicació cada 8 h.